W tym tygodniu tematem przewodnim były jesienne owoce. Zaczęło się od śliwek i gruszek oraz powideł, które „Pszczółki” smakowały ze świeżą bułką podczas słuchania czytanej bajki „Nieśmiała śliwka”. Następnego dnia zajadały się szarlotką upieczoną przez jedną z babć. Jesienną degustację zakończyły naleśnikami nadziewanymi przepysznymi, bo domowej roboty, dżemami: truskawkowym, jagodowym, śliwkowym, jabłkowym i wiśniowym. Naleśniki zostały przyrządzone w naszej nowej dobrze wyposażonej pracowni szkolnej, przygotowanej w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
Każdy przedszkolak miał swój mały udział w przygotowaniu ciasta na naleśniki, które po usmażeniu znikały w okamgnieniu. Nad całością czuwały mamy z naszej grupy, które pomogły „Pszczółkom” przygotować ten słodki deser. Dzieci potrafiły wymienić składniki, jakich należy użyć do przygotowania naleśników, bo chętnie pomagają rodzicom w kuchni. Ponadto w tygodniu tworzyliśmy jesienne drzewa owocowe oraz pracę techniczną z winogronem w roli głównej. Tematyka została zakończona lepieniem jesiennych owoców z masy solnej przy piosence „Jesień w słoiku”.